...
     
Fatoumata Diawara
woensdag 09.05.2012
Loading Ticket Info
Wanneer:

woensdag 09.05.2012

Fatoumata Diawaramali

Soms gaat het snel. Zo werd Fatoumata Diawara (Fatou voor de vrienden) meteen na het verschijnen van haar debuutplaat naar duizelingwekkende hoogten in de maandelijkse World Music Charts gekatapulteerd. Die charts zijn dé Europese referentie op het vlak van wereldmuziek.

 

Het prestigieuze World Circuit-label, waarop haar album verscheen, gaf haar met zijn voortreffelijke reputatie natuurlijk een welkom duwtje omhoog. En ook het feit dat ze eerder te horen was op opnames van o.a. Damon (Blur) Albarn's Africa Express, Cheikh Lô, AfroCubism en Herbie Hancock en tourde met Oumou Sangaré en Dee Dee Bridgewater, hielp haar een paar kilometer hoger te klimmen. Maar laten we vooral haar buitensporige talent niet vergeten.

 

Op haar debuut hoor je, naast explosieve uitingen van haar eigen zang, gastbijdrages van drummer Toni Allen, koraspeler Toumani Diabaté en zelfs Led Zeppelin-bassist John Paul Jones. 'Fatou' is een prachtplaat die zich met grote souplesse op de grens tussen Afrika en het westen placeert. Zelfbewust en geëngageerd koppelt Fatoumata Diawara de ritmiek van haar Wassoulou-traditie aan jazz, funk en andere moderne invloeden. Een dame met ferm veel pit!

Lees verder...

Fatoumata Diawara kon eerder dansen dan praten. Ze schopte het (ondertussen uit huis geplaatst en naar een tante in Mali gestuurd) tot kindacteur en daarna - tegen de wil van haar vader - tot theateracteur. Om carrière te kunnen maken vluchtte ze naar Parijs, waar ze uiteindelijk ook als zangeres ontdekt werd. En van het een kwam het ander. Ze ontmoette er Cheikh Tidiane Seck die haar op zijn beurt introduceerde bij Oumou Sangaré en Dee Dee Bridgewater. Haar soloverhaal begint wanneer haar vriendin Rokia Traoré Fatoumata Diawara aanmoedigt om gitaar te leren spelen. Niet evident voor een vrouw in een land als Mali, waar de gitaar als een exclusief mannelijk instrument wordt beschouwd. Het is niettemin de aanloop naar de ontelbare sterren die ze nu door de voltallige pers krijgt opgespeld.

<Projet Global>